Zárcserével javaink védelmében

Gondoltuk volna, hogy állandó, folyamatos versenyfutás zajlik a biztonságtechnikai szakemberek és a leleményes betörők között azért, hogy otthonaik biztonsága megfelelő legyen? Ebből a háttérben meghúzódó, láthatatlan harcból elsősorban azok érezhetnek valamit a saját bőrükön, akik legalább egyszer megtapasztalták, milyen érzés egy feltört lakásba hazamenni.

Egyre-másra születnek az új megoldások, nap mint nap kikiáltják, hogy egy új, tökéletes biztonságot nyújtó zárrendszert fejlesztettek ki, csakhogy minél több vásárlót megnyerjenek, és hogy aztán a gyakorlatban hamarosan megcáfolódjon, hogy bizony nem létezik feltörhetetlen zár.

A betöréses statisztikák jegyzőkönyvei szerint több európai országban – legyen szó akár a távoli Angliáról, vagy kis hazánkról – egyre elterjedtebb a finomkodó, időigényes, ‘lopakodó-sövényharcos’ módszerek helyett a nyers erőszak, amelynek terjedésében többek között az egyszerűbb, cilinderes zárszerkezetek széleskörű alkalmazása is közre játszik. Nem egy elfogott tolvaj vallotta már be, hogy pepecselés helyett sokkal egyszerűbb volt a cilindert kettétörni nyers erő alkalmazásával, mivel senki sem volt otthon, így nem volt kit felriasztani, és időveszteség sem nagyon állt elő a betörés során.

A felmérések szerint az erőszakos, zárfeltöréses betörések többségében cilinderes zárszerkezet volt csupán az ajtóba építve, semmilyen egyéb módszerrel nem gátolták a betörő útját. Éppen ezért célszerű átgondolni, hogy talán egy kicsit több anyagi ráfordítással, de egyéb, biztonságosabb megoldásra váltsunk, mielőtt lezúzott ajtózárral és üres lakással szembesülünk.

Tagged with: ,
Posted in Hírek